Ledelse er at navigere mellem mennesker og påvirke dem således, at det rigtige resultat opnås. Det kræver at vi har relationer til de rigtige mennesker og formår at bringe os selv i spil på den bedste måde. Ellers lykkes vi ikke.
Hvis vi ser os selv i vores lederrolle som en ”påvirker”, hvor vores eneste våben er at påvirke således, at vores medarbejdere påtager sig den korrekte adfærd i forhold til at nå målet, så har vi succes.
En definition af ”ledelse”, som vi hylder på Proceslederuddannelsen: ”At opnå organisationens mål gennem andre”.
Når vi skal påvirke andre mennesker, er der behov for 2 aspekter:
Hvis det er dit første lederjob, skal du anse det som et helt nyt speciale, som du skal lære. Det vigtigste værktøj er selvindsigt – hvem er du, hvad er du for en personlighed?
Når selvindsigten er god, så kan du kigge udad på de mennesker, som du skal have til at spille med for at du kan få succes i din ledelse.
Når du accepterer en lederrolle, skal du have en lyst til at være en central spiller på holdet, for at opnå de mål, som er givet til din del af organisationen. Det sker selvfølgelig i et samspil med dine medarbejdere, som du har ansvaret for kan levere, hvad der er givet. Hér kommer den sværeste del af øvelsen: ”Hvordan får jeg det maksimale udbytte af de mennesker, som i virkeligheden skal levere produktet”?
Det er så let at spejle sig selv og tro, at andre mennesker er ”skruet sammen” på samme vis som dig selv. Det er de ikke, og du skal dels have en forståelse for forskellighed, samt hvordan du med din forskellighed fra dem, virker på dem.
Autoritet og autencitet
Autoriteten er givet til dig af din chef. Vedkommende har besluttet at give dig nogle beføjelser – givet dig en titel, stjerner på skuldrene, som sætter dig i stand til at virke som leder. Du har nogle rettigheder og pligter, heriblandt typisk at kunne hyre og fyre. Du er med andre ord givet magt – og magt betyder ligeledes ”magtdistance”.
Du kan med andre ord ikke forvente, at dine medarbejdere taler uden filter til dig. De er naturligt påpasselige med deres kommunikation til dig. MEN, du kan styrke relationen godt nok til, at dette filter har en tilpas og naturlig (lille) størrelse. Forvent dog ikke, at et kommunikationsfilter forsvinder helt.
Autencitet er, at du er ægte, pålidelig og troværdig. Du lever efter ”walk the talk” og tager ansvar. Autencitet er en holdning hos dig – og skaber du omkring din personlighed i lederrollen autencitet, så har du både:
Gennemslagskraft og/eller følgeskab anses af mange for succeskriterierne i lederrollen. Dér har du mulighed for at udnytte den menneskelige ressource optimalt.
Du kan således godt hæve din lederhyre på autoritet alene, men det er med stor sandsynlighed en stakket frist. Du skal med andre ord ville være leder – og påtage dig og udstråle autencitet.
Eksempler på, at autencitet forsvinder:
Sørg for, at du iscenesætter dig selv som en troværdig, retfærdig leder, der har ”walk the talk” som sit fundament.
Organiser dig selv – brug din tid rigtigt
En del af autenciteten er også, at du bruger din tid rigtigt. Dvs. du skal: gøre de rigtige ting, til rette tid, og i rette kvalitet.
Du vil, når du lærer at organisere dig selv, opnå en selvtilfredsstillelse. Typisk kræver det viden og værktøjer, refleksion, og herefter eksekvering af dig i din nye ”organiserede tilværelse”. MEN, denne øvelse er nødvendig for dig at gennemføre, hvis du skal have succes.
På modul 2 på Proceslederuddannelsen har vi netop dette emne på programmet, så du kan få orden i egen planlægning. En planlægning indbefatter således også, hvornår, hvordan, hvor meget skal jeg være tilgængelig for mine medarbejdere? Og det er nok mere tid end du umiddelbart tror. MEN, ved at være tilgængelig, nærværende mv., vil du spotte uhensigtsmæssigheder på et tidligt tidspunkt, hvorfor det vil være mindre problemer, som du skal håndtere. Det er god og sund ledelse at være synlig og tilgængelig.
Dine medarbejdere vil se en velafbalanceret leder, der har styr på sit område – en leder der har tid til det, som er vigtigt. Herunder en god mængde tid til at være blandt medarbejderne og dermed have og opbygge de relationer der gør, at optimal ledelse kan udøves til gavn for alle.
Mange af værktøjerne på Proceslederuddannelsen trækker netop i den retning. Jeg vil ikke beskrive alle, men har valgt 2 af de væsentligste:
Insights Discovery
Dette et en personprofil, som basalt set har det formål, at besvare måske verdens mest komplekse spørgsmål: ”Hvorfor er andre mennekser så forskellige fra mig – det ville være lettere, hvis andre bare havde samme tilgang til opgaverne, som jeg har”.
Insights motto er: ” Easy to understand – endless possibilities”. Det er således et modul, der simplificerer det store spørgsmål – og det er nemt at lære.
Forståelsen i Insights Discovery er:
Insights Discovery har faktisk formået at gøre det vanskelige let tilgængeligt – og efter ganske kort tid, har du opmærksomhed på, at forskellighed er en styrke. Faktisk kan teams, som er for ens i teammedlemmerne, have begrænsninger.
På Proceslederuddannelsen har vi allerede på modul 1 en workshop om Insights Discovery. Det har vi fordi, netop det værktøj giver dig som leder en god menneskeforståelse og andre gode værktøjer indenfor kommunikation. Du vil modtage din egen profil - og mange af vores deltagere vælger faktisk efterfølgende at afholde Insights Dicovery workshop i egen virksomhed, da det giver et stort udbytte, fælles sprog, og med garanti er investeringen værd.
Der findes en mængde andre personprofileringsværktøjer. Af de mange kan nævnes MBTI og DISC. Vi tror dog på, at Insights Discovery er det mest værdifulde for Proceslederuddannelsen.
Situationsbestemt ledelse
Verdens bedste, og måske mest simple værktøj, som i hovedtræk kan læres på kort tid. Efter du har lært situationsbestemt ledelse, er du i stand til at lede hensigtsmæssigt.
For at kunne benytte situationsbestemt ledelse, så skal du have et klart billede af, hvor udviklet dine medarbejdere er til den enkelte opgave. Et billede du kun opnår, hvis din relation til medarbejderne er tilstrækkelig.
Du er således nødt til at have relations opbyggende dialoger med alle dine medarbejdere. Ellers risikerer du at udøve under- eller overledelse.
Underledelse er, når du fejlagtigt har den opfattelse, at medarbejderen er bedre/mere udviklet til den enkelte opgave, end medarbejderen faktisk er. Medarbejderen vil opleve, at du som leder, ikke instruerer nok – og dette medfører frustration: ”Min leder tror jeg kan, men jeg ved jeg ikke kan. Er jeg mon dum?”
Overledelse er, når du fejlagtigt instruerer mere, end nødvendigt er. Du har måske en opfattelse af, at din hjælp og assistance er nødvendig, for at medarbejderen kommer i mål. Medarbejderen vil opleve, at du er ”bagsædechauffør” og overvåger ham unødigt. Det skaber en irritation hos medarbejderen.
Det gælder om, at lave et match mellem medarbejderens udviklingstrin – og din lederstil. Når dette match er på plads, så motiverer du samtidig medarbejderen, og har den største produktivitet. OG du udviser kendskab til din medarbejder – I er i god relation.
Du kan anskue relationer som en samtale på din mobil. Nogle gange er der knas på forbindelsen – nogle gange ryger forbindelsen. Hvornår er det frustrerende for dig?
Det hele starter med dig. Du skal kunne se, at det er en nødvendighed at tænke på styrken i de forskellige relationer. Det er ikke en vare du kan købe – det er dig der skal prioritere at give dig tid til denne refleksion.
Herefter skal du analysere dig selv i forhold til andre mennesker: Hvem er vigtige for mig, at være i god relation til, hvem har jeg behov for at opbygge en relation til, hvem bruger jeg tid på p.t., hvor relationen ikke er så vigtig for mit jobvirke.
Benyt evt. en forståelsesramme. Her kan jeg anbefale Insights Discovery, som netop har det formål at styrke relationer ved selvindsigt, og herefter kigge udad. Har du endnu ikke en Insights Discovery personprofil, så kontakt mig og det problem er hurtigt løst. Det er ikke uden grund at de mest velansete virksomheder benytter netop dette værktøj på trods af, at der findes billigere alternativer.
Hvis du har spørgsmål, er du er velkommen til at udfylde nedenstående kontaktformular eller kontakte uddannelsesansvarlig:
Michael Olsen, på telefon 20 13 12 72